top of page

Raparperileivos

punarautias suomenhevostamma, 154cm korkea

syntynyt 13.06.2012, nyt 9-vuotias, ikääntyy satunaisesti

kasvattajana Elmeri Paasi, evm, omistajana Riekoraitti (VRL-14618)

rekisteröity tunnuksella VH19-018-0893

kilpailee työajossa & yleislajeissa

koulutustasoltaan ko. helppo b, re. 60cm, kaikki työluokat

➵ II -palkittu kantakirjassa joulukuussa 2019

➵ tavoitteena krj- & erj-laatikset, tyh-laatis

Rae oli Valtterin ensimmäinen hankinta vanhan papan ruunan lopetuksen jälkeen. Punarautias, silloinen kuusivuotias tamma oli ehtinyt kiertämään parikin kotia nuoren ikänsä aikana kasvattajalta poistuttuaan - siitä oli ensin pitänyt tulla harrasteratsu, sitten se ostettiin ratsastuskouluun, joka jälleen myi nättiä pienenpuoleista rautiasta konkurssin kolkuteltua ovilla. Valtteri ei siinä vaiheessa juuri hevosista tiennyt, joten mies otti yhteyttä ystävänsä suosituksesta Maijuun, joka puolestaan tiesi kyllä, mitä hyvältä ratsuhevoselta tarvittiin. Aikansa kinasteltuaan kaksikko päätyi pakkaamaan viikonloppukassit ja lähtemään Jyväskylään tutustumaan nuoreen juuri ratsukoulutettuun Rakeeseen, sillä sukunsa puolesta se vastaisi Valtterin haaveita myös työhevosesta isänsä puolesta ja emänsä tavoin siitä saisi myös Maijulle mukavan puskaponin. Perillä kaksikko tapasi tuikkivasilmäisen punarautiaan pullasorsan, joka tapitti ujosti otsatukan tapaisen pöyhelön alta uusia omistajiaan. 

Raparperileivoksesta leivottiin Rae, koska "Raisaksi se ei taatusti jäisi" terveisin Valtteri. Ja ei se oikeasti mikään Raisa olekaan, vaan lyhyt ja ytimekäs pikkuinen Rae, suuhun sopiva, tuikkivasilmäinen sukkajalka, ujo ja pieni otus suuressa maailmassa. Rae on siis suloisen simppeli, ujo ja ihmetystä täynnä oleva puskaponintapainen, jossa on omalla tavallaan niin paljon hellyyttä ja arjen sankaruutta; rautiaalla kun on ihmeellinen taito saada huonommatkin päivät näyttämään pikkasen paremmilta. 

Rae on niitä suomenhevosia, joita kuvaillaan sanalla mutkaton. Sitä se nimittäin on, joka päivä, joka viikko, vuodesta toiseen. Rautias ei haro vastaan, metelöi turhista tai suivaannu kengittäjänkään kätösissä, vaan seisoa näpöttää paikoillaan just niin kauan, kuin sen haluaakin. Rae vaan tapittaa tuulessa huojuvaa heinää tai reikäisen vesiämpärin hiljalleen vuotavaa pohjaa, kunnes hörähtää vähän ja kihnuttaa päätä hoitajan olkaa vasten. Taluttimen päässä pullaponi taas on puolestaan niinkin tylsä kuin voi jo olettaakin - tämä suomenputte ei ota äkkilähtöjä tai muljauta valkuaista lepattavan pyykin vuoksi, vaan tasaisen varmasti köpöttelee uteliaasti ympäristöään tutkien mukana kuin seesteiseen ikään yltänyt ajokoiravanhus. 

Rae ei tosiaan tarjoa mitään tapahtumarikasta arkea, joten oletettavasti sen selässä ei koe mitään ahaa-elämystä. Jotain pieniä arjen tähtihetkiä kylläkin, jos tykkää enemmän tasaisen rauhallisesta mutta sinänsä ihan reippaasta menosta. Liikkeiltään punarautias on enemmän sitä mukavat istua -kaartia, ei mitään mahtipontista pyöreää laukkaa tai harppovaa ravia, mutta reipasta, sulavaa etenemistä ilman sen suurempia murheita töyssyisestä kyydistä. Poikkeuksellisesti Rae ei ole mitenkään harvinaisen tasapainoton tukki niin kuin moni rodussa saattaapi ollakin, vaan pullaponin kroppa on aika harmoonisesti tasapainoittunut niin edestä että takaa, vaikka laiskanpulskealta se saattaa tuntuakin varsinkin hellekeleillä ja mitä nyt alussa yleensäkin. Uskottavasti Rakeesta saa kuitenkin oikein kelpo ratsun niin täti- että ponityttötarpeisiin. 

Kisakentillä Rae on ihan mukiinmenevä, pikkasen kouluradalla ehkä huomaamaton keskivertotaaplaaja, mutta yritystä ja älliä on tarpeeksi ja suoritus on jopa helpon b-radan luokkaa ihan arkipäivänäkin. Mikään rotunsa tähtituuppari tämä ei tule varmaan koskaan olemaankaan, mutta meidän tarpeisiin (siis Maijun) ihan tarpeeksi tasokas pullamössöponi! Estehevosena Rakeesta kuoriutuu monen hevosen tavoin pikkasen jopa semmosta sopivan kahelia intopöhinää, joka suuntautuu sopivasti radalla hyppäämiseen ja purkautuu pahimmillaan esteiden välissä. Tamma on kuitenkin aina sen verran huomaavainen ratsastajastaan, että ei se ihan päätön kana ole sännätessään juuri ja juuri yli puolen metrin esteiden, joka on ihan riittävä korkeus Rakeen kanssa, sen verran matalavoittoista tämä hyppytyyli on luonnostaan. Mutta yritys on aina hyvä kymmenen ja vaikka punarautias voisi ihan kevyesti jopa pikkasen ravissa vaan nostella jalkojaan esteiden yli, on sillä ihan hyppykaari joka ylityksessä. 

Rae on myönnettävästi enemmän elementissään valjastettuna työajoon. Liekö sen vahva isänpuoleinen työveri vai mikä, mutta rautiaalla tuntuu olevan voimaa kuin pienessä kylässä ja se ihan hörähtelee innoissaan joka kerta valjaat nähdessään, olivat ne sitten sille tai ei. Kuten ratsaillakin niin myös työajossa Rae antaa ihan sata prosenttia kapasiteetistaan hommailuun oli kyseessä sitten veto, kyntö tai jonkun sortin ajo, punarautias yrittänee aina ihan intopiukeana Valtterin suureksi iloksi.

Sukutiedot

i Rapasteri prt 158cm

ii Kelo-Santeri rt 160cm x ie Karissa vprn 154cm

iii Retvasteri rt 161cm x iie Kaihonkelta vrt 157cm x iei Tarun Karisma vrn 147cm x iee Marissa prt 155cm

e Routaomena prt 150cm

ii Rautareivi prt 153cm x ie Kasvaankaramelli vrt 144cm

iii Rimpetti rt 156cm x iie Sinkkiisi tprn 154cm x iei Kkauhia vrn 146cm x iee Marenkimussu rt 141cm

Rae on harkitusti tarjolla jalostukseen tuontisukuisille suomen(pien)hevosoreille ♡

tamma Raitin Punaherukka ktk-kelp / 07.08.2019 / isästä Seppo-Einari KTK-II

ori Raitin Rommikakku ktk-kelp / 13.05.2020 / isästä Ralli-Rami KTK-III SLA-II YLA2 KRJ-I ERJ-I KERJ-II

Isä Rapasteri on hieno työhevossuunnalle kantakirjattu punarautias, joka herättää suurta kunnioitusta vaivattomalla 158cm säkäkorkeudellaan sen rakenteen ohella. Erityisen kehuttu se oli lausunnossaan sen mukavan tasapainoisesta ja vahvasta luustosta sekä hyvästä, tekevästä luonteesta. Ruuna sai viellä päälle hyvät pisteet käynnistä ja maininnan erinomaisesta lihaskunnosta, eli aika tyypillinen työhevonen kyseessä. Punarautias Rappas on kisannut työajon parissa erityisesti viime vuosina ihan nimeä itselleen tehden varsinkin ruunaamisen jälkeen, mutta onpa siitä omistajan mukaan ollut hyvä, varmajalkainen ratsukin vanhoilla päivillään lastenlapsille. Kolmi- ja nelivuotiaana se ehti startata myös raveissakin mutta mainitsematta jättämisen arvoisalla menestyksellä. Tätä nykyä raudikko on siis jo vakittaunut jälkeläislukunsa yhdeksään, kolmeen oriin ja kuuteen tammaan, ja enempää ei tosiaan ole ruunauksen vuoksi enää tiedossa - ei sillä, että parinkympin parempaa puolta ikääntyvä Rappas enää omistajansa mukaan hyppäisikään. Rappaksen tulevaisuus näyttää näillä näkymin hiljaista eläköitymistä ja ikääntymistä aina niinkin pitkään, kun terveys ja hampaat sen sallivat.

Isänisä Kelo-Santeri oli vaikuttava kantakirjaori. Perinteinen rautias työhevonen, kakkosella ja myöhemmin korotetusti ykkösellä saavutuksistaan palkittu, vahvarunkoinen ja kestävä, käynnistä ja ravista täydet pisteet saanut, erinomaisessa lihaskunnossa koko elämänsä pysynyt suomenhevonen, josta oltiin sen kotoseudulla niin ylpeitä, että paikallismuseossa on ihan orille oma nurkkauksensa. Santuksi lyhennetty ori kisasi työajon ohessa paikallisraveissa 01.32,0-ennätyksellä, ja vietti leppoisia vuosia lähinnä muutamien kisojensa ohella talvisin rekihevosena kirkkolaisia kyydittäen ja kesäisin hääajoja tehden, sekä pääsipä rautias naisiinkin seitsemän tamman verran jättäen hyvää työrakenteista varsaa lähinnä orien muodossa. Santtu ehti vaikuttavaan 32-vuoden ikään ennen menehtymistään kotilaitumilla todennäköisesti vanhuuteen johtuen.

Isänemä Karissa oli sekin työhevosrakenteinen suomenhevonen, kaunis vaaleanpunaruunikko hevosen mitoissa. Karissa ei koskaan kantakirjassa käynyt, mutta muutamien näyttelyiden perusteella siitä saatiin kakkosen ja kolmosen palkittu tamma. Rakenteeltaan sitä arvioitiin pitkärunkoiseksi, joskin vahvaksi, hieman alakaulaiseksi ja etupainoiseksi sekä pyöreässä kunnossa esitetyksi, mutta täysin suomenhevosesta meneväksi, ja se oli sellaisenaan omistajalleen hyvä. Sen käyntiä kuvailtiin kuitenkin erityisen varmaksi ja ravi puhtaaksi, vaikkakin luonteeltaan tammasta toivottiin ehkä hieman reippaampaa. Ja myönnettävästi Karissa oli hieman laiska, mutta sitäkin kiltimpi suomenhevonen, joka vietti päivänsä varmana ja rakastettuna perheratsuna. Ruunikko varsotettiin kerran elämänsä aikana, mutta synnytyksen jälkeen ilmenneiden komplikaatioiden pelossa sen ainoaksi varsaksi jäi punainen raudikko. Karissa eli 27-vuotiaaksi omistajaperheensä parissa, ja se lopetettiin hampaiden kuluttua loppuun.

Emä Routaomena on ollut aina enemmän ja vähemmän oloneuvoksen virassa siitostammana omistajallaan. Kolmosella kantakirjassa palkittu pienehkö punarautias on rakenteeltaan hieman pitkärunkoinen ja avonainen, mutta mukavan täpäkkä tätiratsu lyhyehköllä ja paksulla kaulalla ja laiskanpuoleisilla liikkeillä. Leveäselkäinen Omppu jäikin kantakirjauksensa jälkeen heti kättelyssä pelkäksi jalostushevoseksi sukunsa ja luonteensa puolesta (mikään kisakenttien tähti tämä ei ole), mutta muutamat tallikisat raudikko on elämänsä aikana kouluratsastuksen parissa väännellyt. Kaikkiaan Omppu on siis niitä puskaratsutason ratsastuskouluhevosia, hieman kovasuisia ja -kylkisiä suomenhevosia, joiden maailmaa ei järkytä mikään muu kuin myöhästelevät ruokkijat. Tamma on antanut omistajalleen kuusi harkituista yhdistelmistä johtuen kaunisrakenteisempaa varsaa, kolme oria ja kolme tammaa, joita on onneksi kuitenkin yhdistänyt niiden mutkattomuus ja leppoisuus luonteen saralla. Nykyään Omppu on siis jo eläkeikään ehtinyt 22-vuotiaana, ja todennäköisesti saa viettää päivänsä kevyessä käytössä maasto- ja ajohommia tehden tallilaisten ilona.

Emänisä Rautareivi oli hieno pieni punarautias juoksijaori, jota ei ehdottomasti käytetty yhtään niin paljon, kuin sitä olisi pitänyt. Kantakirjattu kakkosella, kyseessä oli erittäin korrektirunkoinen ja suorajalkainen, hyvä- ja varmaravinen ori, jonka ajettavuus nostettiin useasti esiin sen uran aikana. Kreivi kisasi täydet 12 vuotta ennätyksenään 01.25,4a ja loppustatistiikalla 65: 20-11-8, voittosummanaan reilut 70 000v€. Eli ehdottomasti hyvä ja varma juoksija omalla tasollaan. 16-vuotiaana raviurat jättäessään Kreiviä tarjottiin aktiivisesti jalostukseen mutta edellä mainitusti valitettavan pienellä kiinnostuksella, ja lopulta pienen punarautiaan jälkeläisluku jäi 23 varsaan, jotka ovat näyttäneet perineen isänsä ravigeenit. Kreivi jäi lopulta eläkepäiville 24-vuotiaana omistajansa kevyeen käyttöön, kunnes se lopetettiin leuasta löytyneen kasvaimen jäljestä 26-vuotiaana.

Emänemä Kasvaankaramelli oli oikea vaaleanrautias karamelliunelma, ponikokoinen pientamma. Karaksi lempinimetty rautias haki kantakirjasta kakkosen erinomaisella pientyypillään (joskin hennohkoksi sitä mentiin haukkumaan), mutta kaikkiaan kyseessä oli mukava ratsu- ja pientyyppejä yhdistävä tapaus. Karan liikkeistä toivottiin enemmän irtonaisuutta ja luonteesta puolestaan vähemmän hermostuneisuutta, mutta kaikkiaan kuitenkin suomenhevonen mikä suomenhevonen. Kantakirjauksen ohessa karamelliponia kisattiin kouluratsastuksella Helppo A-tasoon asti ja aina ratsukunkkareihin tavoitellen. Kara oli luonteeltaan hieman hämyisä, sinällään ihan kiva ja helppo, mutta ehdottomasti silkkihansikkain käsiteltävä. Raudikko varsotettiin satunaiset kolme kertaa, joista ainokainen orivarsa valitettavasti menehtyi synnytyksessä. Kara kuitenkin jätti kaksi kivaa tammavarsaa, jotka perivät enemmän tasaista luontoa ja vahvempaa rakennetta isäoreiltaan. Ponisuokki tuli lopulta tiensä päätökseen vain 18-vuotiaana telottuaan jalkansa talvitarhassa.

Kisakalenteri

näyttelyt


nj, 27.07.2019, Hiivurin Suomenhevoset / tuomarina yernisio / 09/12, sa

nj, 11.09.2019 Valokylän Talli / tuomarina vibaja / 10/12, sa

vsn, 20.10.2019 Maybeck Stud / tuomarina reibili / 04/12, RCH

vsn, 22.10.2019 Valokylän Talli / tuomarina reibili / 06/12

työajo

01 sijoitusta, joista 00 voittoja

26.07.2019 kutsu / veto / 05/32

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

kouluratsastus

49 sijoitusta, joista 06 voittoja

03.08.2019 kutsu / Helppo B / 03/50

09.08.2019 kutsu / Helppo B / 04/50

13.08.2019 kutsu / Helppo B / 06/50

30.08.2019 kutsu / Helppo B / 07/50

03.09.2019 kutsu / Helppo B / 05/50

21.09.2019 kutsu / Helppo B / 06/50

21.09.2019 kutsu / Helppo B / 03/50

21.09.2019 kutsu / Helppo B / 04/40

22.09.2019 kutsu / Helppo B / 03/40

24.09.2019 kutsu / Helppo B / 04/40

25.09.2019 kutsu / Helppo B / 01/40

28.09.2019 kutsu / Helppo B / 03/40

30.09.2019 kutsu / Helppo B / 05/40

30.09.2019 kutsu / Helppo B / 06/40

01.10.2019 kutsu / Helppo B / 05/30

01.10.2019 kutsu / Helppo C / 02/40

02.10.2019 kutsu / Helppo B / 05/30

03.10.2019 kutsu / Helppo C / 04/40

04.10.2019 kutsu / Helppo B / 01/40

04.10.2019 kutsu / Helppo B / 04/50

05.10.2019 kutsu / Helppo C / 01/40

05.10.2019 kutsu / Helppo B / 03/30

06.10.2019 kutsu / Helppo B / 02/40

07.10.2019 kutsu / Helppo B / 03/30

08.10.2019 kutsu / Helppo B / 03/40

09.10.2019 kutsu / Helppo B / 05/40

09.10.2019 kutsu / Helppo B / 02/30

10.10.2019 kutsu / Helppo C / 06/40

11.10.2019 kutsu / Helppo B / 03/50

11.10.2019 kutsu / Helppo B / 03/30

12.10.2019 kutsu / Helppo B / 05/30

12.10.2019 kutsu / Helppo B / 03/30

14.10.2019 kutsu / Helppo C / 06/40

14.10.2019 kutsu / Helppo B / 05/30

15.10.2019 kutsu / Helppo B / 04/30

17.10.2019 kutsu / Helppo B / 02/30

18.10.2019 kutsu / Helppo B / 01/30

18.10.2019 kutsu / Helppo C / 01/40
18.10.2019 kutsu / Helppo B / 05/30

18.10.2019 kutsu​ / Helppo B / 06/50

20.10.2019 kutsu​ / Helppo B / 04/50

20.10.2019 kutsu / Helppo C / 05/40

21.10.2019 kutsu / Helppo B / 03/30

21.10.2019 kutsu / Helppo B / 01/30

21.10.2019 kutsu / Helppo B / 03/30

22.10.2019 kutsu / Helppo B / 03/30
27.10.2019 kutsu / Helppo B / 05/30

28.10.2019 kutsu / Helppo B / 02/30

30.10.2019 kutsu / Helppo B / 04/30

esteratsastus

00 sijoitusta, joista 00 voittoja

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

Päivyri

00.00.0000, merkintä, kirjoittaja

teksti.

bottom of page